‘It giet oan!’ Schoolschaatsen in Thialf Heerenveen

De dag begon afgelopen vrijdag iets anders dan normaal voor buurtsportcoach Sybren Bouma, normaal gesproken geeft hij op vrijdag gymles aan de kinderen van basisschool Futura uit Heerenveen. Dit keer mocht hij echter de gymzaal uit en mee met groep 7/8 naar het schoolschaatsen in Thialf Heerenveen!

Om 9.15 vertrokken de kinderen richting Thialf Heerenveen. Hoe toepasselijk bij het thema ‘De Elfstedentocht’ van deze derde schaatsles, moesten de kinderen gelijk al fietsend de koude sneeuwval trotseren. Eenmaal aangekomen bij Thialf werden de kinderen keurig ontvangen door de schaatstrainers. ‘Vandaag gaan jullie de Elfstedentocht schaatsen, wie weet hoeveel kilometer deze tocht is?’ vroeg een van de trainers. ‘Elf kilometer’ was het eerste antwoord, ‘Fout!’. ‘200 kilometer!’  riep een andere leerling, ‘Klopt!, maar gelukkig hoeven jullie vandaag geen 200 kilometer te schaatsen’. Vervolgens werden de kinderen door een tunnel met afbeeldingen van alle schaatshelden naar het binnenterrein van de indrukwekkende schaatshal gebracht. Hier stond de Elfstedentocht,inclusief het tunneltje van Bartlehiem, al met pionnen uitgezet. Iedereen kreeg een stempelkaart en kon van start, na elke drie rondjes kreeg men een stempel bij een van de elf Friese steden op de stempelkaart, in totaal moest men dus wel 33 rondjes schaatsen! Ook buurtsportcoach Sybren mocht het ijs betreden en kon zo zijn leerlingen motiveren. Als dat nog niet genoeg motiveerde, konden de kinderen ook o.a schaatsidool Koen Verweij en andere schaatstalenten  bewonderen op de buitenbaan. Leuk om te bedenken, dat het zou kunnen voorkomen dat een van deze kinderen, jaren later misschien ook wel als toptalent op de buitenbaan aan het trainen zijn. Met hier en daar een kleine valpartij, wist ongeacht welk schaatsniveau, iedereen uiteindelijk binnen het uur de finish te bereiken en hun medaille in ontvangst te nemen. Trots en uitgeput deed iedereen zijn schaatsen weer uit en werd de les afgesloten met een leuke groepsfoto en was het tijd om terug te gaan naar school.

Het schoolschaatsen word aangeboden door schaatsschool Thialf Heerenveen en ScorenVoorGezondheid Heerenveen. Met als doel om kinderen  in onze schaatsprovincie tegen een laag tarief de mogelijkheid te bieden om kennis te maken met deze Friese cultuursport. Dit door middel van een lessencyclus van 4 schaatslessen, die allemaal onder schooltijd gegeven worden.

NEEM CONTACT OP

Neem contact op met Sybren via de onderstaande gegevens:

- Email [email protected]

- Telefoon 06-82514712