Nationale Sportweek 2018 vol sportavontuur & gaming

‘Hoe organiseren we als hostcity van de Nationale Sportweek 2 weken lang een bijzonder programma voor jongeren tussen de 12-18 jaar?’ Dat was de cruciale vraag die we onszelf in mei 2018 stelden…

We zochten contact met dé mensen uit onze gemeente die de doelgroep op sportgebied goed kennen: de vakdocenten L.O. in het Voortgezet Onderwijs. Aangezien zij iedere dag de doelgroep in hun lessen ontvangen, leek het ons logisch om juist met alle vaksecties uit de gemeente Heerenveen het programma samen te stellen. Na het 1e overleg was er enthousiasme en vervolgens konden we de eerste contouren schetsen.

Idee: een Adventure Run voor VO scholieren als evenement waar alles samenkomt

We werden gezamenlijk enthousiast over het idee om een uniek evenement in de gemeente op te zetten. Speciaal en alleen voor deze leerlingen. Het evenement moest impact hebben, aansluiten op de belevingswereld van de doelgroep én uitdagend en laagdrempelig tegelijkertijd zijn. Hier ontstond de grote afsluiter van de twee weken op de planning: de eerste editie van de Adventure Run Heerenveen 2018. Bekijk hieronder hoe gaaf het was!

Het concept van de Adventure Run is een unieke mix tussen een trailrun, navigatiegame, sportchallenges en proeven uit Expeditie Robinson. Dat bracht ons op een volgend idee:

Hoe gaaf zou het zijn als we de winnaar van Expeditie Robinson 2017, Carlos Platier Luna zouden kunnen uitnodigen om mee te doen als ambassadeur van de Heerenveense Nationale Sportweek?

De lijn met hem is kort: als voormalig CIOS- en ALO-student heeft hij diverse stages gelopen in Heerenveen. Hij was meteen enthousiast en kwam met het plan om een gave vlog op te nemen van het avontuur. Hiermee kon hij zowel vooraf als achteraf de jongeren heel goed benaderen, aangezien hij een groot bereik op social media heeft.

 

Leerlingen betrekken d.m.v. clinics vol beleving en gaming rond de school

Maar hier bleef het niet bij! De volgende vraag die ontstond was ‘Hoe krijgen we de doelgroep betrokken bij dit evenement?’ We wilden zo graag dat de eerstejaars ‘groene’ leerlingen écht zouden uitkijken naar dit evenement en nieuwe vriendschap zouden gaan sluiten in het team en misschien ook wel met een sportaanbieder. Want een positieve ervaring met sport en inspiratie voor een gezonde leefstijl, dat is het verlangen dat we hebben voor iedere individuele leerling.

Daarom organiseerden we clinics op alle schoolpleinen van de 4 VO-instellingen. Alle leerlingen konden alvast proeven aan de sportchallenge #survival van sportaanbieder: Outdoor Skillz uit de Adventure Run en konden ervaren hoe de Smartphone GeoGame™ zou werken door het spelen van een test-game rond de school.

Volop actie op de mobiele survival challenge op het schoolplein.

 

Carlos Platier Luna sluit aan in het team met de meest originele uitnodiging 

Om de doelgroep nog meer aan te spreken, bedachten we samen met Carlos een gave win-actie. Tijdens de clinics nodigden we ieder team van leerlingen uit om Carlos een motivatie te schrijven waarom hun team het beste team zou zijn om hem in te laten meedoen. We ontvingen heel veel mooie motivaties en het team met de meest originele uitnodiging won Carlos in hun team. Bekijk hieronder hun vlog;

 

Nu, terugkijkend, genieten we enorm van de impact van dit concept. Wat was het mooi! Op dag 1 ontvingen we 800 leerlingen in teams van 4-5 personen aan de start van hun avontuur op het 7km trailrunning parcours door de bossen van Oranjewoud met onderweg 11 sportchallenges.

Door de samenwerking met bijzondere lokale sportaanbieders uit Heerenveen als ‘Challenge Hosts’ werd dit alles mogelijk. Zo bood aanbieder Echt Outdoor bijvoorbeeld de deelnemers avontuur op de BMX, kreeg iedereen verdedigingsles tijdens de kickbox challenge van CAH Sports, steeg iedereen tot grote hoogte bij Mountain Network, beleefde iedereen LaCross bij SportAnders, leerde iedereen richten tijdens de boogschiet challenge van Altijd Buiten en kon ieder team het water op met een échte raft. Fantastisch!

Wat ook erg goed werkte was de grote keuze vrijheid die er aanwezig was in het concept. Iedere challenge was er in 3 niveaus (#easy, #medium en #hard), zo kon ieder team zelf kiezen of ze de challenge aangingen, en op welk niveau.

Wethouder Jelle Zoetendal overhandigd de bokaal aan het winnende team.

 

Een Adventure Run™ als uniek sportuitje voor koppels #ouder-kind, #18plus of #jongeren12-18

Dag 2 was meer gericht op positieve gezondheid in de Gemeente Heerenveen. Koppels in de categorieën #ouder-kind, #18plus en #jongeren konden zichzelf aanmelden om mee te doen. 80 enthousiaste koppels schreven zich in en logten bij de start in op de game om binnen 2 uur tijd zoveel mogelijk punten te verdienen bij de 11 challenges. Een minuut te laat? -1 strafpunt…

Tijdens het avontuur in de #ouder-kind categorie ontstonden de mooiste herinneringen.

Ik wist écht niet dat mijn kind dit zo goed zou kunnen. Prachtig om mee te maken!

De aftermovie vertelt je het verhaal;

 

#BeActive 24/7 d.m.v. GeoGaming in het centrum van Heerenveen #ExpeditieHeerenveen

Hoe geven we iedere inwoner van de gemeente, heel laagdrempelig, een kans om op een leuke manier te bewegen?

We lieten ons inspireren door de 7 principes van gaming van één van onze stagiaires Robbin Kleefstra en bouwden samen met partner OutdoorNL een unieke beweeggame. Iedereen kon tijdens de Nationale Sportweek periode hieraan deelnemen. Het motto was: “log in, kraak verborgen checkpoints en win!’. In de game waren 4 virtuele checkpoints verstopt, waarvan je de locatie alleen op je smartphone te zien kreeg als je de 3 bijbehorende checkpoints had afgerond. Soms moest je een vraag beantwoorden over de ‘Heerenveense sportcultuur’ en soms was het bereiken van de checkpoint voldoende. Met de informatie die je ontving bij de checkpoints, kon je uiteindelijk de code kraken om de verborgen checkpoints te vinden. De winst? Gratis vouchers om te besteden bij Heerenveense ondernemers. En de snelste in de ranking? Die ontving een mountainbike van de wethouder!

 

Clinics uitlichten bij geweldige sportaanbieders in de gemeente

Het bleek maar weer hoeveel bijzondere sportaanbieders de gemeente kent. 12 Sportaanbieders openden hun deuren speciaal voor deelnemers die in de Nationale Sportweek geïnspireerd raakten om te gaan sporten. Zo kon er bijvoorbeeld volop gesport worden tijdens #freerunning lessen van Eijer Producties en kon je zelfs leren #cheerleaden bij de Frisian Cheer Stars. Bekijk hieronder het hele programma:

Programma van de Nationale Sportweek 2018

Gemeentelijke kick off met winnaar Expeditie Robinson Carlos Platier

Als laatste in deze blog; het begin! Uiteraard trapten we af met een spectaculaire kick off in hartje centrum. Nabij het gemeentehuis konden deelnemers (jong & oud) gratis allerlei sportchallenges beleven. Carlos Platier Luna, winnaar van Expeditie Robinson 2017 was aanwezig om het tegen Jelle Zoetendal op te nemen in een potje ‘Archery Tag’.

 

Samenwerken was de key tot dit succes

Zoals Jelle Zoetendal zo mooi omschreef in het einde van de aftermovie van de Adventure Run. Dit soort evenementen organiseer je niet alleen als gemeente of als Scoren voor Gezondheid Heerenveen. Dit doe je samen! De inzet van de sportaanbieders is super te noemen en de achterliggende organisatie klikte ook heel goed in elkaar. Door de aangeleverde ‘schets’ en hulpmiddelen van OutdoorNL, konden we de evenementen lokaal met alle buurtsportcoaches, sportaanbieders en een eventmanager van Sportstad Heerenveen snel ‘inkleuren’ en realiseren. Op naar een volgende editie.

 

Vervolgstappen

De organisatie van de Adventure Run voor jongeren en de start van #Expeditie Heerenveen: dit alles dankzij het feit dat Heerenveen ‘Host City’ van de Nationale Sportweek was. Een geweldige deelname en veel enthousiasme onder de doelgroep, dit was het vooraf gehoopte resultaat.

Er is een mooie samenwerking ontstaan tussen de buurtsportcoaches en de LO-docenten van het VO. Hieruit volgen weer boeiende activiteiten waarmee de jongeren in beweging worden gezet en gehouden in nauwe samenwerking met sportverenigingen. Dat is uiteindelijk waarom Heerenveen ‘Host City’ is geworden van de Nationale Sportweek.

Conclusie: de Adventure Run was een groot succes en zal n 2019 wederom worden georganiseerd!

 

NEEM CONTACT OP

Neem contact op met Wiebren via de onderstaande gegevens:

- Email [email protected]

- Telefoon -