Statushouders fysiek en mentaal in beweging 2019

Wat ik als buurtsportcoach zoal beleef…

Vanuit de gemeente Heerenveen, ECO-Coachen en Caleidoscoop zijn we in september gestart om samen met allochtone vrouwen te bewegen. Als buurtsportcoach had ik de eer om deze dames te mogen begeleiden. Het doel was om ze wegwijs te maken in de Nederlandse sport- en beweegcultuur. Dit gaat er wel anders aan toe dan in het land van waar ze vandaan komen. Elke woensdagmiddag kwamen we met zijn allen bijeen in Sportstad Heerenveen, waar we begonnen met het geven van een stevig hand en het in recht elkaars ogen aankijken. Ook dit is een stukje bewustwording, dat het namelijk belangrijk is bij het eerste contact met mensen.

De eerste weken zijn we met de dames naar buiten geweest. Een rondje rennen om het Abe Lenstra Station, estafettevormen, samenwerkingsopdrachten en elkaar blind vertrouwen waren de verschillende opdrachten die we zoal hebben gedaan. Dit om naast elkaar beter te leren kennen, tegelijk ook fysiek getest te worden. De groep van 8 vrouwen, die de gemeente Heerenveen heeft samengesteld, zijn grotendeels afkomstig uit het land Syrië.  Voor aanvang van het traject kenden de dames elkaar niet.

Fietsen naar Oranjewoud was ook een ervaring op zich. Alleen dan kom je erachter dat niet iedereen kan fietsen. Dan maar bij achterop bij iemand op zijn bagagedrager, zo zijn we dat gewend in Nederland. In het bos hebben we een mooie opdracht uitgevoerd waarbij ze uit het bos één voorwerp moesten zoeken. Het voorwerp moest iets over henzelf vertellen. Geweldig om te zien hoe creatief de vrouwen dan zijn. De één kwam met een mooi blad aan, de andere met een stukje mos. Ieder met zijn eigen verhaal vertelt in het Nederlands. Een vrouw die niet kon fietsen hebben we in contact gebracht met een vrijwilliger van Caleidoscoop, waar ze nu fietslessen volgt. Na afloop van haar eerste les was ze ons erg dankbaar, dat wij haar hier mee willen helpen.

Naast de ‘buiten’ lessen hebben we ook activiteiten opgezet in de turncentrum Epke Zonderland. Hier kwam vooral het mentale deel om de hoek kijken. Wie durft er met een zaal vol mensen te dansen? Wie durft er over een hoge evenwichtsbalk te lopen? Wie kan er tegen een stootje met boksen?  Geweldig om te zien hoe flexibel ze hier meer om gingen en echte doorzetters zijn. Niks hield hen tegen. Tijdens het traject kom je erachter dat de taalbarrière helemaal geen drempel hoeft te zijn. Samen met Anouschka en Wim, de ECO-coaches, ontwikkelden we opdrachten die voor hen waardevol waren. Door ze bewust te maken wat hun eigen kwaliteiten zijn.

Na twaalf lessen zat het er alweer op. Dit hebben we met zijn allen gevierd in het Abe Lenstra Stadion, waarbij iedereen had wat lekkers meegenomen. Tijdens het ‘officiële’ gedeelte kregen de dames uit handen van Margot van Heerden van de gemeente Heerenveen een certificaat uitgereikt, waarop ze konden invullen welke sport ze na dit traject willen beoefenen. Mooi om te zien hoe trots de deelnemers waren dat ze een handtekening mochten zetten op het certificaat. Daarna kwam het moment van afscheid nemen.  Ik sta te springen om met een nieuwe groep te mogen starten!

 

 

 

NEEM CONTACT OP

Neem contact op met Grace via de onderstaande gegevens:

- Email [email protected]

- Telefoon 06-12835233