Terugblik Koning van de Apenkooi Spelen op 20+ basisscholen

Hoe maak je de Koningsspelen op basisscholen in corona tijd toch nog extra bijzonder? Buurtsportcoaches in de gemeente Heerenveen liepen samen met collega’s in het basisonderwijs rond met deze vraag. Hun uiteindelijke antwoord: een potje Apenkooi 2.0 in de gymzaal of buiten op het eigen schoolplein voor alle groepen. Lees in deze blog hoe dit heeft uitgepakt…

Apenkooi 2.0; interactieve bananen verzamelen en afgegooit worden door gorilla’s

Gamification en storytelling zijn geen onbekende begrippen meer voor het team van buurtsportcoaches. Wekelijks verzorgen zij krachtig bewegingsonderwijs aan meer dan 3000 kinderen. Innovatieve spelconcepten, aangekleed met een verhaal waar de doelgroep zich in kan herkennen zijn super krachtig. Dit blijkt maar weer!

Meer dan 20 basisscholen melden zich aan en het team van buurtsportcoaches bouwden gymzalen om tot een ware jungle, verspreid over de hele gemeente.

Gymzalen in de gemeente omgebouwd tot ware jungle

Met groene lampen, de basis gymzaal inrichting, legernetten en een interactieve gamemodule in de aanslag, werden gymzalen in no-time omgebouwd. Soms hielpen de kinderen zelfs mee! De meest mooie jungles als playgrounds werden gebouwd.

Ook buiten, op ‘it Butenplak’ in Hoornsterzwaag werdt een unieke outdoor playground opgebouwd op het sportveldje:

Interactief scoreboard

Alles draait natuurlijk om het spel. Kinderen konden met een eigen digitale ‘chip’ aan een keycoard bananen verzamelen die verspreid over het speelveld waren opgesteld. Eenmaal verzameld moesten ze ingeleverd worden bij het centrale ‘inleverpunt’ waarmee het leaderboard realtime wordt bijgewerkt. Alles digitaal. Maar pas op, als je geraakt werd door een kokosnoot van de gorilla’s op de apenrots, dan moest je 10 sec op ‘time out’. Buurtsportcoaches lanceerde de ene uitdaging na de andere. ‘Hoeveel bananen kunnen we met z’n allen verzamelen?’ En ‘Wie is de snelste aap van de school?’ klonk het door de speakers.

Op naar meer van dit soort innovatieve gymlessen

‘Leerlingen vinden dit fantastisch’, aldus buurtsportcoach Niels den Braven. We zullen ons samen met alle basisscholen blijven inzetten om kinderen van jongs af aan, met veel plezier, vaardig in beweging te laten worden. Innovatieve spelconcepten zoals deze horen hier zeker bij. Benieuwd naar de achterliggende visie op het krachtige bewegingsonderwijs in de gemeente Heerenveen? Lees dan dit eens.

NEEM CONTACT OP

Neem contact op met Wiebren via de onderstaande gegevens:

- Email [email protected]

- Telefoon -